Opened 6 years ago

Closed 3 years ago

#405 closed defect (fixed)

ACPI, Gigabyte GA-K8NS Ultra-939

Reported by: David McKenna Owned by: dazarewicz
Priority: major Milestone: Release version 3.19
Component: ACPI PSD Version: 3.17
Keywords: Cc:

Description

I am running eCS 2.0 RC6a with ACPI 3.15 and use the kernel supplied with ACPI 3.15. I have installed Fixpak 5. Hardware is a Gigabyte GA-K8NS Ultra-939 motherboard (nForce3 Ultra chipset), 3GB RAM, Radeon 9600 Video 256MB, one 150GB SATA drive (one partition - no Boot Manager) with Danis 1.8.5, one SATA DVD-RW. I use UniAud? 1.9.12 to drive the on-board ALC850 sound, and GenMac? to drive the on-board Marvell 8001 gigabit LAN (see attached logs).

Using ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR, system does not boot ~1 out of 3 tries. It will hang when the video tries to switch screen resolution for the desktop. The monitor loses sync and the 'no signal' message appears on screen. I need to hard reset the computer. I have not found any better switches for ACPI.PSD.

When it boots successfully it seems to work well (that is when I got the logs..:-).

ACPI 3.14 would not boot at all - it would Trap 0008 when trying to load UniAud? (not heavily tested). I have not tried any earlier versions on this hardware.

Attachments (60)

acpi-log-gigabyte GA-K8NS Ultra-939.ziq (67.9 KB) - added by David McKenna 6 years ago.
acpi-6_16.log (17.7 KB) - added by David McKenna 6 years ago.
acpi316full.log (12.6 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
acpica$ for 3.16 full
acpitable.log (12.7 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
ACPICA$ with 3.16 full and table.dat
acpiLINK.log (12.5 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
acpica$ with LINK LACI 5
7-23acpi.log (15.3 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
acpica$ from 7-23 version of ACPI
acpi318.log (21.9 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
acpi318S.log (23.4 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
acpica$ with ver. 3.18S
Hang at Boot Logo.log (55.0 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Hang at Boot Logo #1
Hang at Boot Logo2.log (50.5 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Hang at Boot Logo #2
Trap0008 after drivers.log (76.4 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
COM port log during Trap0008
Hang at Boot Logo3.log (67.6 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Hang at Boot Logo #3
hang at WPS.log (81.2 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
ComPort? log during hang right before WPS appears
Hang at Logo #1 318FB.TXT (76.7 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
First Hang at boot logo 3.18FB
Hang at Logo #2 318FB.TXT (50.1 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Second hang at boot logo 3.18GB
Hang at Logo #3 318FB.TXT (50.5 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Third hang at boot logo 3.18FB
Hang at Logo #4 318FB.TXT (48.8 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Fourth hang at boot logo 3.18FB
Hang before WPS 318FB.TXT (57.2 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Hang before WPS appears
Hang during load drivers 318FB.TXT (54.0 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Hang in middle of loading drivers
Good Boot 318FB.TXT (58.2 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Successful boot 3.18FB
Hang at Logo #1 318FN.TXT (51.4 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
First hang at logo 318FN
Hang at Logo #2 318FN.TXT (50.4 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Second hang at Logo 318FN
Hang at Logo #3 318FN.TXT (50.3 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Third hang at Logo 318FN
Hang at Logo #4 318FN.TXT (49.5 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Fourth hang at Logo 318FN
Good boot 318FN.TXT (58.2 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Successful Boot 318FN
kbd.ini (10 bytes) - added by David McKenna 5 years ago.
KBD.INI used with 318FN
Good boot 20091108.TXT (58.1 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Successful boot with 20091108
Hang before WPS 20091108.TXT (56.7 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
Hang before WPS using 20091108
OS4-1660 with APICOnly.TXT (78.9 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
COMport log 318APIC OS4 kernel with APICOnly
OS4-1660 no APICOnly.TXT (72.8 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
COMport log 318APIC OS4 kernel no APICOnly
318acpi1stCall.log (18.5 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
ACPICA$ from 318ACPI1stCall
acpi318prerel.log (19.2 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
ACPICA$ using ACPI318PREREL
ACPI318ESR.TXT (20.5 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
COMPort log ACPI318ESR
debugACPI318ESR.TXT (19.0 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
COMPort log ACPI318ESR with debug kernel
acpi318ESR.log (28.9 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
ACPICA$ with OS4 loader + IBM kernel
ACPI318SWCOMPort.log (19.3 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
COM Port log of ACPI318sw boot hang
acpi318sw.log (36.7 KB) - added by David McKenna 5 years ago.
ACPICA$ of 318sw booted with OS4 loader
IBMLoader319forDesktop.TXT (19.1 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI 319 for Desktop with IBM Loader
OS4Loader319forDesktop.TXT (36.5 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI 3.19 for Desktop with OS4 loader
UniaudatIRQ+3.19forDesktop.TXT (18.9 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
3.19 for Desktop with Uniaudatirq
debug+ACPI3.19fordesktop+uniaudatirq.TXT (17.5 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
COMPort log with debug kernel and ACPI 3.19 for desktop and Uniaudatirq
debug+ACPI319FD+uniaudatirq+NOCOM2.TXT (36.3 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI 3.19 For Desktop with UniAudatirq? and debug kernel with COM2 turned off.
debug+ACPI319FD+Uniaudatirq+NOCOM2#2.TXT (24.1 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
Debug kernel, ACPI3.19 for desktop, UniAudatirq? and no COM2 with new kbd.ini
debug+ACPI319FD+Uniaudatirq+NOCOM2#3.TXT (30.3 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
debug kernel and .sym + ACPI 3.19 For Desktop + Uniaudatirq + No COM2
debug+ACPIfor405+ln+u.TXT (19.0 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
debug kernel + ACPIfor405 +uniaudatirq + No COM2 + ln + u
debug+ACPIfor405+ln+u.2.TXT (19.0 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
debug kernel+ACPIfor405-1+Uniaudatirq+NoCOM2+ln+u
Correct Debug + Acpi405-1+ln+u.TXT (19.4 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
Corrected debug files + ACPI405-1 + ln +u
SMPacpicr4.log (19.4 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI319CR4, SMP kernel, IBM loader, ACPI.PSD /Q
UNIacpicr4.log (17.4 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI319CR4, UNI kernel, IBM loader, ACPI.PSD /Q
APICacpicr4COM.log (19.0 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI319CR4, SMP debug kernel, IBM loader, /SMP/APIC COM log
OS4acpicr4.log (31.7 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI319CR4, SMP kernel, OS4 loader, /SMP/APIC
acpipollingfullUNI.log (17.6 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPICA$ with UNI kernel ACPI.PSD /Q
acpipollingfullSMP.log (19.7 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPICA$ with SMP kernel ACPI.PSD /Q
acpipollingfullACPIIBMCOM.txt (19.3 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
COM log SMP debug kernel ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /O1 /Q
acpipollingfullAPICOS4.log (22.6 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPICA$ SMP kernel ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /Q + OS4 load
acpiFIXVW.log (21.7 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPICA$ using ACPIFIXVW-2011-04-12 in APIC mode with IBM
acpipic319fix2.log (19.5 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI.PSD /SMP /TMR /Q ACPICA$ log
acpiapic319fix2.TXT (14.5 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /O1 /Q COMPort log
acpiapic319fix2remap.TXT (13.9 KB) - added by David McKenna 4 years ago.
ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /O1 /Q COMPort log with REMAP 18 TO 11
LNK+REMAP.TXT (13.7 KB) - added by David McKenna 3 years ago.
ACPI3.19FIX2 /SMP /APIC with LINK+REMAP

Change History (166)

Changed 6 years ago by David McKenna

comment:1 Changed 6 years ago by David McKenna

Forgot to mention... Athlon 64 4000+ CPU....

comment:2 Changed 6 years ago by pasha

When is running AcpiDaemon?.exe? From config.sys or from startup.cmd?

comment:3 Changed 6 years ago by pasha

  • Owner changed from eco to pasha

comment:4 Changed 6 years ago by David McKenna

ACPIDaemon is started detached from an object in the startup folder.

comment:5 Changed 6 years ago by David McKenna

The situation is more complex than I originally reported.

This system can go for a few days and boot the first time, then it will take 5 or 6 attempts to get started. It will hang in one of three places:

  1. At start of WPS (as originally reported)
  1. At Boot logo (on any of the BASEDEV= drivers, but usually USBD.SYS, IBM1FLPY.ADD, or DANIS506.ADD).
  1. Trap 8 (loading UNIAUD, or at end of loading all drivers)

I have tried all the interim releases of ACPI and there seems to be no difference. I have also tried every combination of switches I could think of, including every possible /DV:vector setting to no avail. Changing BIOS settings also does not seem to help.

FWIW I kept a log of boot attempts. Out of 132 boot attempts:

15 ended in Trap 8 (11%)

31 ended hung at the logo (23%)

40 ended hung at the WPS (30%)

HTH

comment:6 Changed 6 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

ACPI-06-16.ZIP

Remove pls /OS="Microsoft Windows NT" from command line

comment:7 Changed 6 years ago by David McKenna

Unfortunately, this new version does not change anything (only the APM.ADD and ACPIDAEMON.EXE files seems to be different). I will upload acpi.log.

Changed 6 years ago by David McKenna

comment:8 Changed 5 years ago by David McKenna

Version 3.16 Full works the same as 3.15, except now shutdown does not work (with or without the /R switch).

Changed 5 years ago by David McKenna

acpica$ for 3.16 full

comment:9 Changed 5 years ago by David McKenna

This may just be coincidence....

3.16 Full contains the files 'table.dat' and 'table.dsl'. It looks like they are SSDT files (which my BIOS does not have). I put 'table.dat' in the \OS2\BOOT folder and added the line 'FILE TABLE.DAT' to my ACPI.CFG file.

After 44 boots, I have had 2 hangs at the Logo and 2 Trap8 loading UNIAud. No hangs at the WPS. This seems like a huge improvement! Is this the intended use of 'table.dat'?

I still cannot power off properly - it hangs at a blue screen when normally the disk flushes. Reset boots with a check disk every time. This worked fine with 3.15.

Strangely, ACPI shutdown is 'greyed-out' on the XShutdown page in the desktop properties folder. Only APM shutdown is available. I tried re-installing XWP, but the result is the same.

comment:10 Changed 5 years ago by pasha

acpi.log with "table.dat" ?

Changed 5 years ago by David McKenna

ACPICA$ with 3.16 full and table.dat

comment:11 Changed 5 years ago by David McKenna

FWIW - After running this way a couple of days it seems the chance of a boot hang goes up the longer the computer has been turned off.

comment:12 Changed 5 years ago by pasha

acpi.psd don't read your table. It is under construction for SMP. Try latest uniaud pls. Or you must change LACI to another IRQ for boot. For example, add to acpi.cfg LINK LACI 5

comment:13 Changed 5 years ago by David McKenna

OK, I removed TABLE.DAT. I am using UNIAud 1.9.16 - I believe that is the latest. I added LINK LACI 5 to ACPI.CFG and will run with this for awhile to see if there is any improvement. One thing I notice from acpica$ - the LINK appears to work under 'IRQ links found':

17:1:9 Set: 5 5: 'LACI' (F92D8588) P[ 3, 4,*5, 6, 7, 9, 10, 11, 12, 14, 15] <- 0:6.0

but not here:

17:1:9 0:6.0 10DE:EA IRQs: PCI:9 PIC:'LACI':9 APIC:'APCJ':20 Set: 20

This happens to be the sound card - maybe this is the root of the problems with this hardware? I'll upload acpica$

Changed 5 years ago by David McKenna

acpica$ with LINK LACI 5

comment:14 Changed 5 years ago by pasha

yes, I need time for find this problem in code.

comment:15 Changed 5 years ago by David McKenna

No improvement using LINK LACI 5. Also no improvement with the new (7-23) version of ACPI. acpica$ has some new information in it, so I will upload....

Changed 5 years ago by David McKenna

acpica$ from 7-23 version of ACPI

comment:16 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 08-09 build of ver 3.16 ACPI....

comment:17 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with version 3.17 ACPI....

comment:18 Changed 5 years ago by pasha

Sorry, as I understand from log, you have comport debugging? Say to me day, when we can set and resolve your problem. Be nice if we will connect online, irc or icq. My icq is 32400130. Resolve process will be - I send acpi.psd - you back log.

comment:19 Changed 5 years ago by David McKenna

OK... I could spend some time this coming Saturday 8/29 if you are available. I am GMT +4 (east coast US DST) and could do this anytime between 9:00AM and 7:00PM my time. I would also have time on Thursday 8/27 7:00PM to 10:00PM if that is better (probably very late for you). Let me know...

I have not used ICQ, but use SIM with AIM so I will try to set up an ICQ account.

Thanks for this offering!

comment:20 Changed 5 years ago by pasha

Sorry, I afraid I will absent near internet at this week end :( Any day in any week exclude this week end. I see your authorize, so ICQ must work.

comment:21 Changed 5 years ago by David McKenna

No problem... the next time I will have an opportunity during the daytime will be 9/4 (Friday) between 10:00AM and 7:00PM (= 2:00PM to 11:00PM GMT). Can we make this work?

I did set up an ICQ account: #596909246.

comment:22 Changed 5 years ago by pasha

Ok. I'll reseved for you.When begin your time I send ICQ message for you

comment:23 Changed 5 years ago by David McKenna

I'll be waiting. Thanks again...

comment:24 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 3.18. I'll upload acpica$.

Changed 5 years ago by David McKenna

comment:25 Changed 5 years ago by pasha

I remember, that we want going to online session for debug your problem? Say day in this or next week.

comment:26 Changed 5 years ago by David McKenna

I'm sorry to say I will be very busy these next few weeks and will only have time to set aside for this on Sundays from 10:00AM to 4:00PM (2:00PM to 8:00PM GMT) both 10/18/09 and 10/25/09. If you can do that, let me know. If not, I understand...

comment:27 Changed 5 years ago by pasha

Ok. I wait message in ICQ 18 october

comment:28 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 3.18S package. There is new information in acpica$ so I will upload.

BTW, I tried to contact you by ICQ this past Sunday - it showed you were online when I did.... is everything alright?

Changed 5 years ago by David McKenna

acpica$ with ver. 3.18S

comment:29 Changed 5 years ago by pasha

I here and wait your ICQ message

comment:30 Changed 5 years ago by David McKenna

I started up my system this morning (using the version of ACPI you gave me yesterday)and it hung right away just before the WPS blue screen would normally appear. I captured a comport log for you and will upload...

comment:31 Changed 5 years ago by David McKenna

Just got home from work, started the computer, and got a Trap0008 after loading drivers. I will upload the COM port log....

comment:32 Changed 5 years ago by pasha

add pls /Ox to acpi.psd string in config.sys, where x - your comport.

comment:33 Changed 5 years ago by David McKenna

OK... I will upload a couple of boot logo hangs, this time with /O1 (sorry about that!).

I will update the others as they occur...

Changed 5 years ago by David McKenna

Hang at Boot Logo #1

Changed 5 years ago by David McKenna

Hang at Boot Logo #2

comment:34 Changed 5 years ago by David McKenna

Here is a new log after a Trap0008 and also another hang at boot logo....

Changed 5 years ago by David McKenna

COM port log during Trap0008

Changed 5 years ago by David McKenna

Hang at Boot Logo #3

comment:35 Changed 5 years ago by David McKenna

Here is a new log for the hang right before the WPS appears....

Changed 5 years ago by David McKenna

ComPort? log during hang right before WPS appears

comment:36 Changed 5 years ago by pasha

Debug kernel is better for this. But I understand. Wait new version, then continue.

comment:37 Changed 5 years ago by David McKenna

OK, I installed the debug kernel and the 318FB version of ACPI. The only change I see is there are no more Trap0008 - instead it just hangs where there used to be a Trap0008.

I will upload a bunch of logs...

Changed 5 years ago by David McKenna

First Hang at boot logo 3.18FB

Changed 5 years ago by David McKenna

Second hang at boot logo 3.18GB

Changed 5 years ago by David McKenna

Third hang at boot logo 3.18FB

Changed 5 years ago by David McKenna

Fourth hang at boot logo 3.18FB

Changed 5 years ago by David McKenna

Hang before WPS appears

Changed 5 years ago by David McKenna

Hang in middle of loading drivers

Changed 5 years ago by David McKenna

Successful boot 3.18FB

comment:38 Changed 5 years ago by pasha

Ok. I see 1 trouble , tomorrow change and place version for you

comment:39 Changed 5 years ago by pasha

Try ACPI318FN.ZIP from betazone. Next, create kdb.ini as:

G

ln

<empty string>

ln need for my look where was stop.

comment:40 Changed 5 years ago by David McKenna

I got the new ACPI (thanks!) and created kbd.ini as you describe (I hope - I will upload it in case there is a problem). I was able to test booting many times and so far I have only had hangs at the Logo. I will upload logs for them. If any others occur I will upload them as well...

Changed 5 years ago by David McKenna

First hang at logo 318FN

Changed 5 years ago by David McKenna

Second hang at Logo 318FN

Changed 5 years ago by David McKenna

Third hang at Logo 318FN

Changed 5 years ago by David McKenna

Fourth hang at Logo 318FN

Changed 5 years ago by David McKenna

Successful Boot 318FN

Changed 5 years ago by David McKenna

KBD.INI used with 318FN

comment:41 Changed 5 years ago by pasha

kdb.ini is right. Tomorrow we can repeat session in ICQ

Changed 5 years ago by David McKenna

Successful boot with 20091108

comment:42 Changed 5 years ago by David McKenna

This morning my system hung right before the WPS would appear.... I will upload the log.

Changed 5 years ago by David McKenna

Hang before WPS using 20091108

comment:43 Changed 5 years ago by David McKenna

FYI - since installing 20091108 I have not had any hangs at boot logo, or Trap0008's. Shutdown works and ACPI appears on the XShutdown settings page too. The only problem is the hang before the WPS (always the same). It will happen after the computer has been off for > 1 hour or so. The next attempt will always boot. Reboot attempts after that will always work as well....

comment:44 Changed 5 years ago by pasha

try acpi318APIC.zip pls. APICOnly in acpi.cfg. Only for os4 kernel now. If will success - I do patch for IBM kernels too

Changed 5 years ago by David McKenna

COMport log 318APIC OS4 kernel with APICOnly

Changed 5 years ago by David McKenna

COMport log 318APIC OS4 kernel no APICOnly

comment:45 Changed 5 years ago by David McKenna

I tried this new version 318APIC. If I add APICOnly to ACPI.CFG boot hangs at the logo with both the OS4 and IBM kernels. If I remove APICOnly from ACPI.CFG I can boot both the OS4 and IBM kernels. I have uploaded COMport logs for the OS4 kernel. (I have logs for the IBM kernel too if you want them).

The real test will come after I power off this computer for at least 1 hour....

comment:46 Changed 5 years ago by David McKenna

I still get a hang right before the WPS would appear after the machine has been turned off for awhile.... Next attempt to boot works.

comment:47 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 318Full....

comment:48 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 318ND....

comment:49 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 318APIC1stCall.... except a little more information in ACPICA$ (debug APM?). I'll post it....

I tried with the SVN1920_Unoff kernel too - no difference.

Changed 5 years ago by David McKenna

ACPICA$ from 318ACPI1stCall

Changed 5 years ago by David McKenna

ACPICA$ using ACPI318PREREL

comment:50 Changed 5 years ago by David McKenna

No change again with ACPI318PREREL. ACPICA$ has new info so I posted it. I tried APICOnly and it would hang at the logo (both OS2 and OS4 kernels) but I could CAD. I still have to boot twice after a power off toget to the desktop....

I wonder if having two APM devices with the same name can cause problems (in my case "")?...

comment:51 Changed 5 years ago by pasha

APICOnly don't tested now. Wait next version. "" usially mean USB drivers

comment:52 Changed 5 years ago by David McKenna

ACPI318ESR is a step backwards - I can not boot at all with IBM loader and Kernel. The boot hangs at the point the video would normally switch resolution. I will upload a COMPort log.

I can boot with OS4 loader and kernel though...

Changed 5 years ago by David McKenna

COMPort log ACPI318ESR

comment:53 Changed 5 years ago by pasha

Can you try debug IBM kenel and os2ldr?

Changed 5 years ago by David McKenna

COMPort log ACPI318ESR with debug kernel

comment:54 Changed 5 years ago by David McKenna

OK... it seems to hang a little sooner with the debug kernel...

comment:55 Changed 5 years ago by pasha

Log with trap?

comment:56 Changed 5 years ago by David McKenna

No trap, just a hang. Or do I misunderstand your question?

comment:57 Changed 5 years ago by David McKenna

I experimented with 318ESR some more and found I can also boot with OS4 loader and IBM kernel. I will upload acpica$.

Changed 5 years ago by David McKenna

ACPICA$ with OS4 loader + IBM kernel

comment:58 Changed 5 years ago by pasha

try acpi318ESR2.zip pls with IBM kernel and os2ldr

comment:59 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with acpi318ESR2 - with IBM loader and kernel, it hangs in the exact same place. I can only boot if I use the OS4 loader.

Do you want a new COMPort log?

comment:60 Changed 5 years ago by David McKenna

The latest OS4 loader (2278) with ACPI318ESR2 and IBM kernel will allow this computer to boot the first time every time. Now it behaves like a real computer!

Time to get a new one :-)

comment:61 Changed 5 years ago by David McKenna

No change with 318SW. I will upload a COMPort log (using IBM loader and IBM kernel) and ACPICA$ (using OS4 loader and IBM kernel).

Changed 5 years ago by David McKenna

COM Port log of ACPI318sw boot hang

Changed 5 years ago by David McKenna

ACPICA$ of 318sw booted with OS4 loader

comment:62 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319ForDesktop.zip

comment:63 Changed 4 years ago by David McKenna

I am now using eCS 2.0 GA with latest DANIS (1.8.7) and UNIAud (1.9.5) drivers.

There is no change. I cannot boot this computer using the IBM loader and this new ACPI. It hangs in the same place as before (just before the screen switches resolution for SNAP).The same goes for the ACPI that came with eCS 2.0.

If I use the OS4 loader, I can boot this machine and it works well. ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /R.

comment:64 Changed 4 years ago by pasha

  • Milestone changed from Release version 3.18 to Release version 3.19
  • Version changed from 3.15 to 3.17

Create and attach pls comport log. I understand, that for you all is same, each log can say some for resolving your problem. Better choice - both log. os2 loader and os4 loader.

comment:65 Changed 4 years ago by David McKenna

No problem, I will upload now.

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI 319 for Desktop with IBM Loader

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI 3.19 for Desktop with OS4 loader

comment:66 Changed 4 years ago by pasha

Try pls UNIAUDATIRQ.ZIP and IBM loader and attach log (acpi log)

Changed 4 years ago by David McKenna

3.19 for Desktop with Uniaudatirq

comment:67 Changed 4 years ago by pasha

can you find and install debug kernel?

comment:68 Changed 4 years ago by David McKenna

Just like before, it hangs a little sooner in the boot process with the debug kernel.

Changed 4 years ago by David McKenna

COMPort log with debug kernel and ACPI 3.19 for desktop and Uniaudatirq

comment:69 Changed 4 years ago by pasha

If your machine has 2 comport, try disable com2 in BIOS? Kernels debug output now going via com2. acpi via com1

comment:70 Changed 4 years ago by pasha

to add: You can create kdb.ini at root on boot drive with next context:

.b 115200t 1

g

comment:71 Changed 4 years ago by David McKenna

OK... now there is more info in the file...

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI 3.19 For Desktop with UniAudatirq? and debug kernel with COM2 turned off.

comment:72 Changed 4 years ago by pasha

add pls ln to kdb.ini and repeat log. Best for kdb.ini

.b 115200t 1

g

ln

k

ks

kb

comment:73 Changed 4 years ago by pasha

to add. Also you cat type ln<enter>, ks<enter> e.t.c. from your comport terminal

Changed 4 years ago by David McKenna

Debug kernel, ACPI3.19 for desktop, UniAudatirq? and no COM2 with new kbd.ini

comment:74 Changed 4 years ago by David McKenna

OK... I changed kbd.ini but it did not make any difference. Typing the commands on the terminal did get extra info. Uploaded...

comment:75 Changed 4 years ago by pasha

Do you sure, that os2krnl.sym is right? I don't see int 3 at this label. Check pls os2krnl.sym, if this is right, type 10 times u<enter> in your terminal.

comment:76 Changed 4 years ago by pasha

Ok. you have not compared os2krnl.sym for debug os2krnl 104a_SMP. I find where this problem - I need think

Changed 4 years ago by David McKenna

debug kernel and .sym + ACPI 3.19 For Desktop + Uniaudatirq + No COM2

comment:77 Changed 4 years ago by David McKenna

You are correct, I did not use the debug SYM file. Now I have installed it and uploaded the COMPort log, plus the kbd.ini commands and 10x u.

comment:78 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

AcpiFor405.zip

Need log + ln + u if has int 3

Changed 4 years ago by David McKenna

debug kernel + ACPIfor405 +uniaudatirq + No COM2 + ln + u

comment:79 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpifor405-1.zip

if you have trap, I need in log + ln + u. Next. you need change kernel to retail (non debug) make photo of trap and attach here.

Changed 4 years ago by David McKenna

debug kernel+ACPIfor405-1+Uniaudatirq+NoCOM2+ln+u

comment:80 follow-up: Changed 4 years ago by David McKenna

This one also will not boot with the OS4 loader...

comment:81 in reply to: ↑ 80 Changed 4 years ago by David McKenna

Replying to David McKenna:

This one also will not boot with the OS4 loader...

Turns out this is not true... I CAN boot the retail kernel with the OS4 loader (I still had the debug kernel with ACPI.PSD /O1 but the null modem was removed).

No need for a photo... with the IBM loader, retail kernel and ACPIfor405-1 boot hangs on a blank screen right before it would switch to the desktop. This has been the case all along.

comment:82 Changed 4 years ago by stevenhl

My analysis of debug+ACPIfor405+ln+u.2.TXT says you are using the wrong .sym file.

My best guess is that the trap in right before BeginIntHook? in intIRQRouter.

The correct .sym file is

8-11-05 9:50 192,148 0 os2krnl.sym

with md5

a8f73100668f6c610867079ee44f33bd *os2krnl.sym

Please check this.

comment:83 Changed 4 years ago by David McKenna

You are correct, that is not the SYM file I am using. I am using:

6-11-09 4:07 173,188 0 os2krnl.sym

found in the \OS2IMAGE\DEBUG\SMP directory on the eCS 2.0 GA disc 1. There is only one other os2krnl.sym file on that disc and it is in the \UNI directory also dated 6-11-09.

Where can I find the SYM file you require?

comment:84 Changed 4 years ago by David McKenna

OK... I found the correct debug SYM file. I will install and re-do the last COM port log.

I notice also that the kernel in the DEBUG\SMP directory on the eCS CD is different... it is also dated 6-11-09 and is 1,000,533 in size. Or maybe these are not debug files?

Sorry for all this confusion...


comment:85 Changed 4 years ago by stevenhl

IBM has odd naming conventions, at times.

I assume you found \OS2IMAGE\DEBUG\SMP\OS2KRNLB.SYM. Just in case you don't know, you need to rename it when you copy it to the root of you boot volume. PMDF can use it without renaming.

Changed 4 years ago by David McKenna

Corrected debug files + ACPI405-1 + ln +u

comment:86 Changed 4 years ago by David McKenna

No.. I did not know that. I googled 'OS/2 SMP debug kernel' and found a site that had IBM OS/2 kernels (retail and debug) going back a decade. I got 'smp0811d.zip' which contained an OS2KRNL which matches my current debug kernel, and an OS2KRNL.SYM which matches the one in your description. I installed and the COMport log is uploaded.

I hope everything is in sync now....

comment:87 Changed 4 years ago by pasha

  • Owner changed from pasha to eco

comment:88 Changed 4 years ago by David McKenna

Tried the new ACPI319CR4 - here are the results:

SMP kernel IBM loader and ACPI.PSD /Q : system boots

UNI kernel IBM loader and ACPI.PSD /Q : system boots

SMP kernel IBM loader and ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /Q : system hangs before screen res switch

SMP kernel OS4 loader and ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /Q : system boots

I will upload logs...

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI319CR4, SMP kernel, IBM loader, ACPI.PSD /Q

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI319CR4, UNI kernel, IBM loader, ACPI.PSD /Q

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI319CR4, SMP debug kernel, IBM loader, /SMP/APIC COM log

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI319CR4, SMP kernel, OS4 loader, /SMP/APIC

comment:89 Changed 4 years ago by pasha

  • Owner changed from eco to pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319PollingFullOnly.zip

comment:90 Changed 4 years ago by David McKenna

I tried the PollingFull? version and the results are similar to CR4 - I can boot in PIC mode, but not in APIC mode unless I use the OS4 loader. I will upload logs...

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPICA$ with UNI kernel ACPI.PSD /Q

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPICA$ with SMP kernel ACPI.PSD /Q

Changed 4 years ago by David McKenna

COM log SMP debug kernel ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /O1 /Q

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPICA$ SMP kernel ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /Q + OS4 load

comment:91 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319PollingFullOnly.zip

comment:92 Changed 4 years ago by David McKenna

Hunh? This is the version I posted logs for 4 weeks ago...

comment:93 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

ACPIFIXVW-2011-04-12.ZIP

comment:94 Changed 4 years ago by David McKenna

Since my last report I have changed my hardware by adding an Adaptec AIC160 SCSI adapter and two (C:=9GB and D:=80GB) drives and removed the SATA drive. I had to add 'REMAP 18 TO 11' to ACPI.CFG to get the SCSI drive to boot with OS4 loader in APIC mode. I still could not boot with the IBM loader in APIC mode (PIC works fine). This was using the 3.18 version of ACPI that comes with eCS 2.0.

With this new ACPIFIXVW version, I can now boot using the IBM loader in APIC mode. Thanks! It seems to boot a little faster too.

Now I am having trouble shutting down - either APM or ACPI shutdown (in the eWP shutdown dialog) hangs after closing filesystems at a blue screen. Even CAD doesn't work. I can shut down using the 'Poweroff' utility in C:\ecs\ACPI\Util. Not sure if this is ACPI related or not... it happens even with version 3.18.

I'll upload ACPICA$

Last edited 4 years ago by David McKenna (previous) (diff)

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPICA$ using ACPIFIXVW-2011-04-12 in APIC mode with IBM

comment:95 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319for105-2011-05-30.zip

comment:96 Changed 4 years ago by David McKenna

I have not installed eCS 2.1 (which has the 14.105 kernel) on this hardware yet. Should I wait to test this ACPI version after installing 2.1 or do it now (with 14.104a kernel)?

comment:97 Changed 4 years ago by pasha

Please download experimental ACPI
build from
Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319APICFix-20110605.zip

comment:98 Changed 4 years ago by David McKenna

I have installed (migrated) eCS 2.1 onto this hardware. I also installed acpi319APICFix2. I can boot in PIC mode, but not in APIC mode (IBM loader nor OS4 loader). I have added 'GPEDisable 0x00' to ACPI.CFG in order to be able to shut down completely. I have collected COMport logs, but not with debug kernel because I can not find version 14.105 debug. I will upload...

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI.PSD /SMP /TMR /Q ACPICA$ log

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /O1 /Q COMPort log

Changed 4 years ago by David McKenna

ACPI.PSD /SMP /APIC /TMR /O1 /Q COMPort log with REMAP 18 TO 11

comment:99 Changed 4 years ago by David McKenna

I should add:

I used to be able to add 'REMAP 18 TO 11' in ACPI.CFG and boot in APIC mode using the OS4 loader, but this does not work with acpi319APICfix2. See log...

Last edited 4 years ago by David McKenna (previous) (diff)

comment:100 Changed 4 years ago by pasha

You can't use IRQ11 for remap, because IRQ11 is using by another device. Try do next:

LINK LNK3 4

REMAP 18 TO 4

I mean, 1st you change PIC IRQ link to free value of IRQ, then remap to this IRQ. Attach comport log after doing pls.

comment:101 Changed 4 years ago by pasha

To add. In some BIOS IRQ link can save changes value, check this too

comment:102 Changed 4 years ago by David McKenna

What other device is using IRQ11? I don't see it...

You ask to LINK LNK3 4, but COM1 uses IRQ4. I need that for COMPort log :-)

REMAP 18 TO 11 worked with 3.18, now it doesn't.

There is no way to assign IRQ in BIOS. I disabled IDE and SATA (I don't use them now) in BIOS to free IRQ's. Now everything has it's own IRQ (except USB ports all share).

Anyway, I will try your idea and report...

comment:103 Changed 4 years ago by pasha

  • Owner changed from pasha to dazarewicz

comment:104 Changed 3 years ago by David McKenna

OK... I finally got a chance to do this. I added:

LINK LNK3 4

REMAP 18 TO 4

to ACPI.CFG.

Boot hangs at the boot logo. I will upload COMPort log...

Last edited 3 years ago by David McKenna (previous) (diff)

Changed 3 years ago by David McKenna

ACPI3.19FIX2 /SMP /APIC with LINK+REMAP

comment:105 Changed 3 years ago by David McKenna

This hardware works fine with version 3.19.14 using the /VW switch (because of the Adaptec U160 driver). Go ahead and close this ticket. Thanks!

comment:106 Changed 3 years ago by dazarewicz

  • Resolution set to fixed
  • Status changed from new to closed

Great! Thanks for testing.

Note: See TracTickets for help on using tickets.