Opened 9 years ago

Closed 7 years ago

#497 closed defect (unknown)

T61 almost working suspend/resume with ACPI319CR4

Reported by: madodel Owned by: dazarewicz
Priority: major Milestone: Feedback pending
Component: ACPI PSD Version: 3.19
Keywords: Suspend Resume Cc: madodel

Description

I just tried the latest ACPI 3.19 from BetaZone? (ACPI319CR4.ZIP). T61 with Intel Mobile 965 Express Integrated Graphics Controller using Panorama driver.

Suspend works and resume now works except that the wireless (Intel 3945ABG) won't connect on resume (XwLAN just shows the searching icon). I have to reboot to get my network connection back. Also now it requires pressing the power button to resume. But this is definite progress.

Minor point also is that with this ACPI version the NEOWPS Temp widget now has a huge number (Celcius or Fahrenheit). Worked OK before.

Attachments (4)

acpi_PanoramaBoot.log (735 bytes) - added by madodel 9 years ago.
acpica$ after boot
acpi_PanoramaSuspend1.log (735 bytes) - added by madodel 9 years ago.
acpica$ after 1st suspend
acpidaemonPanorama.log (4.2 KB) - added by madodel 9 years ago.
acpidaemon.log
acpicaPanorama.log (91.8 KB) - added by madodel 9 years ago.
acpia.log

Download all attachments as: .zip

Change History (33)

comment:1 Changed 9 years ago by madodel

  • Cc madodel added

comment:2 Changed 9 years ago by pasha

About wakeup your 3945ABG you need to say in genmac forum. Thermal bug is knowing, waiting pls fixed acpi version for notebook

comment:3 Changed 9 years ago by pasha

  • Owner changed from eco to pasha

comment:4 Changed 9 years ago by madodel

I posted this in the GenMac? forum as requested, asking if anyone had a working wireless card supported by GenMac? that would survive a suspend/resume. No one has said they have so far. Just that GenMac? hasn't been updated in 3 years. Do you know of any wireless PCI-e cards that work under eCS and also work with ACPI suspend/resume? Is anyone working on a new wireless network driver for eCS that will have this support?

comment:5 Changed 9 years ago by pasha

Please download experimental ACPI build from Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319PollingFullOnly.zip

comment:6 Changed 9 years ago by madodel

Installed acpi319PollingFullOnly.zip. NEOWPS ReactorT.dll widget working again. Thanks for fixing that. The Beerbat.dll was actually 3 months older then the one I had from the eCS 2.0GA, but it is working. T61 still suspends and resumes but as before xWLAN just shows searching after resume. Are there any logs that you want?

comment:7 follow-up: Changed 9 years ago by pasha

Search. Mean search and find or search forever?

comment:8 in reply to: ↑ 7 Changed 9 years ago by madodel

Replying to pasha:

Search. Mean search and find or search forever?

Search forever. I have to reboot to get back my wireless network connection.

Mark

comment:9 follow-up: Changed 9 years ago by pasha

Do you try use GenMac? utilities link.exe and ssid.exe?

comment:10 in reply to: ↑ 9 Changed 9 years ago by madodel

Replying to pasha:

Do you try use GenMac? utilities link.exe and ssid.exe?

Just tried that.

Scan before suspend shows:

Dev-Name : WRND322$ Nif-Name : W8086X4227.NIF Lan-Number : lan1 Link-Status : 0x4001000b Link-Status-CHG : 611 Mac-Address (AP): E091F57C2599 "os2rocks4" P 0 Rssi -51 NetT 3 Channel 6 Infr 1 Rate B-1 B-2 B-5 B-11 18 24 36 54 Mac-Address (AP): 00226B7D3C5D "TONDT3" P 0 Rssi -79 NetT 3 Channel 11 Infr 1 Rate B-1 B-2 B-5 B-11 18 B-24 36 54 Media-Connect : CONNECTED LinkSpeed? : 54 MBit/s BSSID : E091F57C2599 Infrastructure : 0x1 (INFRASTRUCTURE) Encryption : 0x1 (DISABLED) Authentication : 0x0 (OPEN)

00 SSID : "os2rocks4" 802.1x Ready : 0

After resume scan shows:

Dev-Name : WRND322$ Nif-Name : W8086X4227.NIF Lan-Number : lan1 Link-Status : 0x4001000c Link-Status-CHG : 619 Mac-Address (AP): E091F57C2599 "os2rocks4" P 0 Rssi -51 NetT 3 Channel 6 Infr 1 Rate B-1 B-2 B-5 B-11 18 24 36 54 Mac-Address (AP): 00226B7D3C5D "TONDT3" P 0 Rssi -79 NetT 3 Channel 11 Infr 1 Rate B-1 B-2 B-5 B-11 18 B-24 36 54 Media-Connect : DISCONNECTED LinkSpeed? : 54 MBit/s Infrastructure : 0x1 (INFRASTRUCTURE) Encryption : 0x1 (DISABLED) Authentication : 0x0 (OPEN)

00 SSID : "os2rocks4" 802.1x Ready : 0

SSID does nothing.

comment:11 Changed 9 years ago by pasha

I recomemded next steps after wakeup:

  1. dis.exe
  1. link.exe (be sure , that this is not MS linker)
  1. ssid
  1. scan
  1. dhcprt

I can note. This steps must work before wakeup too

comment:12 Changed 9 years ago by madodel

OK just tried this without suspend/resume. dis.exe disconnects wireless but link.exe does not get it reconnected:

H:\ecs\SYSTEM\GenMac?\bin>link -dev "WRND322$" -verbose Link WRND322$ Device-Name : W8086X4227.NIF Lan-Number : lan1 Link-Status : 0x4001000c Link-Status-CHG : 3286 Media-Connect : DISCONNECTED LinkSpeed? : 54 MBit/s

comment:13 follow-up: Changed 9 years ago by pasha

Hmmm, try turn off/on Radio in WiFi? widjet?

comment:14 in reply to: ↑ 13 Changed 9 years ago by madodel

Replying to pasha:

Hmmm, try turn off/on Radio in WiFi? widjet?

I had tried this before with no luck, but I tried it again and no difference. What is weird is that if I scan for hotspots I see the routers, I just can't connect to anything. Also I get a repeating warning sound doing this so maybe there is some interaction with Uniaud. I have to reboot to get rid of the sound and connect to my wireless. I'm using the Uniaud from 09/22/2010 Is there a better Uniaud to try?

Signature: @#Netlabs:1.9#@##1## 22 Sep 2010 11:53:22 DAZAR1 :1.0.21 :::24::SVNr542@@Universal Audio Driver for OS/2 and eComStation (ACPI) Vendor: Netlabs Revision: 1.09 Date/Time?: 22 Sep 2010 11:53:22 Build Machine: DAZAR1 ASD Feature ID: 1.0.21 FixPak? Version: SVNr542 File Version: 1.9.24 Description: Universal Audio Driver for OS/2 and eComStation (ACPI)

comment:15 follow-up: Changed 9 years ago by pasha

if you can see routers in hotspots - you netcard is wakeup right. So problem in WiFi? Widjet

comment:16 in reply to: ↑ 15 Changed 9 years ago by madodel

Replying to pasha:

if you can see routers in hotspots - you netcard is wakeup right. So problem in WiFi? Widjet

Talked to Roderick yesterday and he thought the hotspot display may have been from stored memory.

Anyway updating Uniaud to the UniaudUpdate195-212.zip and now wifi finds the router and I can access the network. However if I suspend a second time the screen goes black but the moon indicator doesn't light and I can't resume. I have to reboot. So it only works the first time. Should I submit a new bug report?

comment:17 follow-up: Changed 9 years ago by pasha

1st, let you give me acpi log after wakeup

comment:18 in reply to: ↑ 17 Changed 9 years ago by madodel

Replying to pasha:

1st, let you give me acpi log after wakeup

Here are the logs.

Changed 9 years ago by madodel

acpica$ after boot

Changed 9 years ago by madodel

acpica$ after 1st suspend

Changed 9 years ago by madodel

acpidaemon.log

Changed 9 years ago by madodel

acpia.log

comment:19 Changed 9 years ago by madodel

I attached the logs from Suspend/Resume? using Panorama. Same problem using SNAP. Second suspend never happens (moon indicator never lights), just a black screen, but CADx2 reboots so it is not locked up. I tried VGA but that never goes into Suspend at all. Let me know what else you need.

comment:20 follow-up: Changed 9 years ago by pasha

I can repeat your problem, but resolve this problem want some time

comment:21 in reply to: ↑ 20 Changed 8 years ago by madodel

Replying to pasha:

I can repeat your problem, but resolve this problem want some time

Not sure if I needed to reply, but I keep checking back. Thanks for the help.

comment:22 follow-up: Changed 8 years ago by pasha

Temporary solution is:

  • create startup.cmd at root of boot disk

comment:23 in reply to: ↑ 22 Changed 8 years ago by madodel

Replying to pasha:

Temporary solution is:

  • create startup.cmd at root of boot disk

Cool. I just put the T61 into Suspend and Resume 3 times successfully. Thanks for figuring this out. Now how do I add a Suspend menu item to the desktop context menu? I know it used to be there but I don't recall what utility added it.

Mark

comment:24 follow-up: Changed 8 years ago by pasha

You can find @ hobbes utility apm.exe, this utility can put to suspend from command line

comment:25 in reply to: ↑ 24 Changed 8 years ago by madodel

Replying to pasha:

You can find @ hobbes utility apm.exe, this utility can put to suspend from command line

Thanks again. Works fine.

Mark

comment:26 Changed 8 years ago by pasha

  • Owner changed from pasha to dazarewicz

comment:27 Changed 7 years ago by dazarewicz

  • Keywords Suspend Resume added

comment:28 Changed 7 years ago by dazarewicz

  • Milestone changed from Release version 3.19 to Feedback pending

Please try the current version.

comment:29 Changed 7 years ago by dazarewicz

  • Resolution set to unknown
  • Status changed from new to closed

No response from reporter.

Note: See TracTickets for help on using tickets.