Opened 11 years ago

Closed 7 years ago

#374 closed defect (fixed)

ASUS M3A79-T Deluxe & AMD Phenom II X4 920 no USB & additional no APIC mode

Reported by: kalle2009de Owned by:
Priority: major Milestone: Feedback pending
Component: ACPI PSD Version:
Keywords: Cc: kalle2009de, ecslist@…

Description

The first problem is that the USB drivers are loaded but the USB mouse does not work. After the installation (only with PS/2-keyboard working) I found no solution to use the USB mouse or an USB memorystick. The switch /CD does not help.

Attachments (29)

acpi-log-M3A79-T.ziq (117.7 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
acpi.l01 (10.3 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
acpi.l02 (11.6 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
p_3294.jpg (73.2 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
rmview_irq_without_acpi.log (1.2 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
rmview_irq_with_acpi.log (1.5 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
acpi-log-M3A79-T_090209_PIC.ziq (122.2 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
with testbuild announced of 2009-02-09
acpi-log-M3A79-T_090210_SMP.ziq (122.6 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
Test with /SMP (USB not working, no LAN connection)
P_3297.jpg (53.7 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
last screen with ACPI.PSD /SMP /APIC and removing all USB-drivers from the config.sys
debug090211-001.log (2.1 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
with ACPI.PSD /SMP /APIC
kdb.ini (22 bytes) - added by pasha 11 years ago.
ZOC090211-002.LOG (13.7 KB) - added by kalle2009de 11 years ago.
Debug-Log with /SMP /APIC /O1
acpi-v315pre_acpi.ziq (122.4 KB) - added by khs 11 years ago.
Test with ACPI315Pre without APIC
ZOC090302-001.LOG (13.0 KB) - added by khs 11 years ago.
Kernel Console log with ACPI315Pre
ZOC090302-002_NNOD_CD.LOG (12.5 KB) - added by khs 11 years ago.
dito, other options
ZOC090302-003.LOG (13.0 KB) - added by khs 11 years ago.
test 3
ZOC090302-004.LOG (17.2 KB) - added by khs 11 years ago.
test 4
ZOC090302-005.LOG (16.8 KB) - added by khs 11 years ago.
test 5
ZOC090302-006.LOG (13.8 KB) - added by khs 11 years ago.
test 6
acpi-log-M3A79-T_090525_Test_NOD.ziq (125.2 KB) - added by khs 10 years ago.
Test with /SMP /!NOD
ZOC090525-001.LOG (13.0 KB) - added by khs 10 years ago.
Kernel Console Trace with /SMP /APIC
ZOC090525-002.LOG (10.6 KB) - added by khs 10 years ago.
kernel Console trace without any parameter
ZOC090525-003.LOG (15.4 KB) - added by khs 10 years ago.
Kernel Console Trace with /SMP /!NOD
ZOC090525-005.LOG (30.5 KB) - added by khs 10 years ago.
another test with /!NOD
ZOC090525-006.LOG (19.7 KB) - added by khs 10 years ago.
Kernel Console Trace with /SMP /R and link table
ZOC090525-007.LOG (14.5 KB) - added by khs 10 years ago.
Kernel Console Trace with /SMP /APIC - fails
acpi-log-M3A79-T-ACPI_PIC_090603-001.ziq (125.2 KB) - added by khs 10 years ago.
ACPI 3.16 only working in pic mode with /!NOD or link table
acpi-log-M3A79-T_090609_SMP_NOD.ziq (125.9 KB) - added by khs 10 years ago.
acpi-log-M3A79-T-Deluxe_ACPI317_090909.ziq (124.8 KB) - added by khs 10 years ago.
/SMP /PIC /!NOD

Download all attachments as: .zip

Change History (61)

Changed 11 years ago by kalle2009de

Changed 11 years ago by kalle2009de

Changed 11 years ago by kalle2009de

Changed 11 years ago by kalle2009de

comment:1 Changed 11 years ago by kalle2009de

The system is installed and running with panorama in PIC mode with the SMP kernel but there is no USB support. (eCS 2.0 RC6a)

Filesystem: Bootable JFS Memory: 4GB Graphic Card: HIS HD4350 Silence 512 MB Onboard Networking: loading, but not working

comment:2 Changed 11 years ago by eco

e-co:

USB problems..

What happens if you disable USB Legacy in BIOS Setup?

comment:3 Changed 11 years ago by pasha

Can you disable FireWire? controller in BIOS? Do you sure, that you TV driver can use high IRQ?

comment:4 Changed 11 years ago by kalle2009de

  • Cc kalle2009de added

USB Legacy is disabled in BIOS Setup. I'm installed Panorama as video driver. Just 10 minutes ago i test without the ACPI.PSD and the system is running including USB Mouse.

comment:5 Changed 11 years ago by kalle2009de

Firewire is disable, nothing changed.

comment:6 Changed 11 years ago by kalle2009de

additional note: without ACPI.PSD the network is running, I can ping the gateway. With ACPI.PSD in PIC mode it doesn't.

Changed 11 years ago by kalle2009de

Changed 11 years ago by kalle2009de

comment:7 Changed 11 years ago by kalle2009de

The system boot with os2apic.psd in pic mode (networking is running and the usb-mouse is working), but it use 50W more power. How can I help to fix the problem with acpi.psd ?

comment:8 Changed 11 years ago by pasha

Please download experimental ACPI build from Mensys site:

  • Experimental build for you:

ACPI-APIC-BAT.ZIP

comment:9 Changed 11 years ago by kalle2009de

Nothing changed, no mouse (USB) and networking if ACPI.PSD is loaded.

Changed 11 years ago by kalle2009de

with testbuild announced of 2009-02-09

comment:10 Changed 11 years ago by pasha

Why you don't use /SMP options? For add /APIC you need check driver for "Marvell Yukon 88E8056". Right driver is in ecomstation.ru

comment:11 Changed 11 years ago by kalle2009de

USB and networking is only work without acpi.psd.

Changed 11 years ago by kalle2009de

Test with /SMP (USB not working, no LAN connection)

comment:12 Changed 11 years ago by pasha

Try use psd=acpi.psd /SMP /APIC and with /CD or without. You have many devices in IRQ10 and IRQ11. It can be problem for USB. APIC mode change IRQ and can help you

comment:13 Changed 11 years ago by kalle2009de

with /SMP /APIC /CD the system does not boot. I see many lines with "PIC MASK IRQ0 mask:FFFFDCF9" on the screen in a loop.

comment:14 Changed 11 years ago by pasha

Photo of screen is better. Check for right options. Must be /SMP /APIC. /CD or not /CD need try. BTW, do you try with /SMP /APIC /CD and /SMP /APIC ?

Changed 11 years ago by kalle2009de

last screen with ACPI.PSD /SMP /APIC and removing all USB-drivers from the config.sys

comment:15 Changed 11 years ago by kalle2009de

yes, both done with the same result.

comment:16 Changed 11 years ago by pasha

ACPI-APIC.ZIP, need photo of screen

comment:17 Changed 11 years ago by kalle2009de

can I help you with debugging over serial cable? If yes, how to do it? Serial port and cable to another PC is available and working with a terminal program.

Changed 11 years ago by kalle2009de

with ACPI.PSD /SMP /APIC

comment:18 Changed 11 years ago by kalle2009de

if you have a netop guest license I can give you access to the machine with the debugging console.

Changed 11 years ago by pasha

comment:19 Changed 11 years ago by pasha

here you need add /O1 only. 1 mean com1, if use com2 - /O2. And place attached file to root of boot drive. I mean psd=acpi.psd /SMP /APIC /O1

Changed 11 years ago by kalle2009de

Debug-Log with /SMP /APIC /O1

comment:20 Changed 11 years ago by kalle2009de

Note: same problem as other boards with AMD chipset?

But one thing is not the same: Some devices (USB & LAN) are only working if ACPI is not loaded.

comment:21 Changed 11 years ago by khs

Why does loading ACPI.PSD in PIC mode cause problems?

The OS2APIC.PSD is working, but cause high power consumption (additional 50W)

comment:22 Changed 11 years ago by pasha

Log from ACPI315PRE.ZIP pls

Please download experimental ACPI build from Mensys site:

  • Experimental build for you:

ACPI315PRE.ZIP

Changed 11 years ago by khs

Test with ACPI315Pre without APIC

Changed 11 years ago by khs

Kernel Console log with ACPI315Pre

Changed 11 years ago by khs

dito, other options

Changed 11 years ago by khs

test 3

Changed 11 years ago by khs

test 4

Changed 11 years ago by khs

test 5

Changed 11 years ago by khs

test 6

comment:23 Changed 11 years ago by khs

  • Cc ecslist@… added

comment:24 Changed 11 years ago by pasha

can you join to irc or ask to ICQ:32400130? For peer to peer debug. Else we will have debug very long time. If irc - say me about network/channel

comment:25 Changed 10 years ago by khs

  • Version changed from 3.14 to 3.15

Since 2009-03-26 it is running with a special testbuild of acpi.psd 3.15 and the following mapping in the acpi.cfg:

LINK LNKA 7 LINK LNKB 10 LINK LNKC 10 LINK LNKD 11 LINK LNKE 10 LINK LNKG 10

But a big general SMP problem is not solved: the power consumption is 60W higher than running the W4 Kernel without ACPI.

Note: setgetstate does not work with AMD. I hope that this will be fixed.

comment:26 Changed 10 years ago by pasha

  • Owner pasha deleted

comment:27 Changed 10 years ago by khs

with ACPI 3.15 (20090509, filesize Archiv 3182717 bytes) the system break after calling "acpiirq 1"

Changed 10 years ago by khs

Test with /SMP /!NOD

Changed 10 years ago by khs

Kernel Console Trace with /SMP /APIC

Changed 10 years ago by khs

kernel Console trace without any parameter

Changed 10 years ago by khs

Kernel Console Trace with /SMP /!NOD

Changed 10 years ago by khs

another test with /!NOD

Changed 10 years ago by khs

Kernel Console Trace with /SMP /R and link table

Changed 10 years ago by khs

Kernel Console Trace with /SMP /APIC - fails

Changed 10 years ago by khs

ACPI 3.16 only working in pic mode with /!NOD or link table

comment:28 Changed 10 years ago by khs

note about power consumption: with W4-Kernel: 118 W Windows XP: 108 W with SMP-Kernel: 158 W

Changed 10 years ago by khs

comment:29 Changed 10 years ago by khs

  • Milestone changed from Release version 3.15 to Release version 3.16
  • Version 3.15 deleted

After shutdown with poweroff running ACPI 3.16 with with /SMP /!NOD the system does not start after powerON. The result is a black screen, no bios menu or other. I need more that one reset od additional poweroff to force it working. Without ACPI and running the W4-Kernel it's always ok.

Changed 10 years ago by khs

/SMP /PIC /!NOD

comment:30 Changed 10 years ago by khs

after running "acpiirq 1" the system lost devices like the HDD connection.

comment:31 Changed 8 years ago by dazarewicz

  • Milestone changed from Release version 3.19 to Feedback pending

This ticket is really old and not really relevant to the current software. Have you tried the current version?

comment:32 Changed 7 years ago by dazarewicz

  • Resolution set to fixed
  • Status changed from new to closed

No response from reporter.

Note: See TracTickets for help on using tickets.