Opened 11 years ago

Closed 7 years ago

#137 closed defect (Unsupported Version)

Toshiba Sat Pro P100, trap

Reported by: guest Owned by: eco
Priority: major Milestone:
Component: ACPI PSD Version:
Keywords: Cc:

Description

I have hacked the dsdt, it compiles with no errors. See attached file P100-modified.dsl and search for "Bart" to see changes. ACPI ver 3.03 Dani181 and daniatapi ver 040 I created AltF20n.$$$ on root I moved os2logo 2 trap pictures attached, with and without debug acpi.

config: ... PSD=ACPI.PSD /SMP /R /EIS /OS="Microsoft Windows NT" rem RUN=C:\GENMAC\DRIVER\HELPERW.EXE ... basedev=apm.add RUN=C:\OS2\ACPIDAEMON.EXE ... rem DEVICE=C:\MMOS2\UNIAUD32.SYS /V rem DEVICE=C:\MMOS2\UNIAUD16.SYS /V /C rem DEVICE=C:\IBMCOM\MACS\GENM32W.OS2

Attachments (24)

P100.zip (171.2 KB) - added by guest 11 years ago.
P100-Oct25.zip (195.2 KB) - added by guest 11 years ago.
P100-Oct26.zip (202.3 KB) - added by guest 11 years ago.
acpi.log (8.9 KB) - added by guest 11 years ago.
P100-Pro-Nov-22-2007.zip (198.3 KB) - added by guest 11 years ago.
Mar-4-P100.zip (165.4 KB) - added by guest 11 years ago.
P100-BIOS.zip (222.7 KB) - added by guest 11 years ago.
P100-Mar-7.zip (146.8 KB) - added by guest 11 years ago.
P100-Mar-7-acpi.log (17.4 KB) - added by guest 11 years ago.
acpibatt.log (894 bytes) - added by guest 11 years ago.
config.sys (5.9 KB) - added by guest 11 years ago.
ACPI-EIS.LOG (17.1 KB) - added by guest 11 years ago.
P100LOGS.ZIP (7.1 KB) - added by Bartman 10 years ago.
P100_Nov22.zip (73.8 KB) - added by Bartman 10 years ago.
P100_Nov29.zip (224.2 KB) - added by Bartman 10 years ago.
P100_Feb20.zip (211.7 KB) - added by Bartman 10 years ago.
P100_Feb20.2.zip (211.7 KB) - added by Bartman 10 years ago.
P100-Apr10.zip (179.1 KB) - added by Bartman 10 years ago.
acpi-log-P100-Pro.ziq (70.7 KB) - added by bartman 9 years ago.
acpi-log-P100-pic-polling.ziq (70.5 KB) - added by bartman 9 years ago.
ACPIBATT.LOG (937 bytes) - added by Bartman 9 years ago.
log.zip (7.0 KB) - added by Bartman 9 years ago.
acpi-log-Tosh_Sat_Pro_P100-dec-12-2009.ziq (68.6 KB) - added by Bartman 9 years ago.
acpi-log-Tosh_Sat_Pro_P100-dec-12-2009.2.ziq (68.6 KB) - added by Bartman 9 years ago.

Change History (97)

Changed 11 years ago by guest

comment:1 follow-up: Changed 11 years ago by pasha

  • Status changed from new to assigned

Where is attach file?

comment:2 in reply to: ↑ 1 Changed 11 years ago by guest

Replying to pasha:

Where is attach file?

It's there, did you see it?

comment:3 follow-up: Changed 11 years ago by pasha

Trap in os2boot, when it is going? Stage of boot?

In your change, right choice is "Store (0x03E8, OSYS)",. because we use same source ACPI interpreter.

Why you set /OS="Microsoft Windows NT" ? Your table has't case with "Microsoft Windows NT" and you are remmed all in patched table.

Next I can say after getting acpi.log, or photo of screen with acpi.log.

How it can do. Try boot without any option for acpi.psd, if boot - "copy acpica$ acpi.log" and attach log here. If can't boot, next steps. Install debug kernel, remove \os2logo from boot drive, install acpi.psd from debug directory, place file AltF2On.$$$ to root of boot drive. Boot, when freeze - make photo and attach here.

Changed 11 years ago by guest

comment:4 in reply to: ↑ 3 Changed 11 years ago by guest

Trap in os2boot, when it is going? Stage of boot?

Many drivers load, but appears to trap at DANIS506

In your change, right choice is "Store (0x03E8, OSYS)",. because we use same source ACPI interpreter.

Fixed.

Why you set /OS="Microsoft Windows NT" ? Your table has't case with "Microsoft > Windows NT" and you are remmed all in patched table.

Removed this from config

Using debug acpi, AltF2On.$$$, removed \os2logo:
Still traps, see P100-trap-debug-acpi-Oct25.jpg
Tried with no parameters, see P100-trap-debug-acpi-Oct25-no-parms.jpg
Copied debug kernel, see P100-trap-debug-acpi-Oct25-no-parms-debug-krnl.jpg

Question: I have debug krnl (1,373k) from acpi-kernel-20070123.zip package. But this package does not have loader or doscall. Please clarify: is this correct debug krnl? what ldr and doscall to use with this krnl?

comment:5 follow-up: Changed 11 years ago by pasha

BTW, acpi.psd don't support external ACPI table for SMP kernel.

Can you boot with ACPI w/o SMP or with Uni kernel? I need in acpi.log. Make as "copy acpica$ acpi.log". Also, check danis506.add version. Must be 1.8.x. Can you try boot with /SMP /APIC ?

comment:6 in reply to: ↑ 5 ; follow-up: Changed 11 years ago by guest

Replying to pasha:

BTW, acpi.psd don't support external ACPI table for SMP kernel.

Thank you for reminding me :)

dani is 181

I have booted with 6 configurations (no debug acpi, no debug krnl):
Oct26-smpkrnl-EIS-SMP-ALS-APIC.jpg
Oct26-smpkrnl-EIS-SMP-R-APIC.jpg
Oct26-smpkrnl-SMP-APIC.jpg
Oct26-smpkrnl-SMP-PIC.jpg
Oct26-unikrnl-ASF.jpg
Oct26-unikrnl-NoParms?.jpg

I also tried

/EIS /SMP /FS /PIC /OS="Microsoft Windows NT"

I got the same trap as Oct26-smpkrnl-SMP-PIC.jpg, but it appeared many more drivers were loaded this time. This time I saw the usb, apm & dani drivers being loaded just before the trap.

Pasha, I can not complete boot :(
Please answer my earlier question regarding debug krnl
Question: I have debug krnl (1,373k) from acpi-kernel-20070123.zip package. But this package does not have loader or doscall. Please clarify: is this correct debug krnl? what ldr and doscall to use with this krnl? Is the debug krnl: uni or smp?

Changed 11 years ago by guest

comment:7 in reply to: ↑ 6 Changed 11 years ago by guest

I don't know if this will help, I am attaching acpi.log from booting ecs2.0 CD

Changed 11 years ago by guest

comment:8 follow-up: Changed 11 years ago by pasha

Wait outgoing acpi 3.4 then will continue resolving problem

comment:9 in reply to: ↑ 8 ; follow-up: Changed 11 years ago by guest

Replying to pasha:

Wait outgoing acpi 3.4 then will continue resolving problem

I have installed eCSrc3. With ACPI off, I have GENMAC working well. I am using Panorama and widescreen activator, I have beautiful 1440 x 900 native display![[BR]]

Now for ACPI:

  1. is it true I can use SMP krnl to run in UNI mode (no /SMP switch)? I am tired of copying files back and forth when I am testing.
  1. I lost my downloaded kernels, please point me to URL to get them. OR, can I use the kernels on the eCSrc3 CD?

S:\OS2IMAGE\DEBUG\SMP\OS2KRNL

comment:10 in reply to: ↑ 9 Changed 11 years ago by guest

Still want to know:

  1. is it true I can use SMP krnl to run in UNI mode (no /SMP switch)? I am tired of copying files back and forth when I am testing.
  1. I lost my downloaded kernels, please point me to URL to get them. OR, can I use the kernels on the eCSrc3 CD?

Never mind, I found uni & smp kernels I used smp krnl with /smp /r, also tried /smp /r /eis, also tried /smp /r /eis /cd

Each time, boot process did not complete. Refer to screen shot in P100-Pro-Nov-22-2007.zip

Changed 11 years ago by guest

comment:11 Changed 11 years ago by guest

Hello, any changes here? Anybody home?

comment:12 Changed 11 years ago by guest

Hi again,
I read the latest acpi announcement on VOICENEWS. I hope this ticket does not get blacklisted.
Did anyone look at my latest attachment from Nov 23?

comment:13 Changed 11 years ago by eco

Please try ACPI 3.7, it is based on latest Intel source code. Does it help you?

Changed 11 years ago by guest

comment:14 Changed 11 years ago by guest

Hi, I tried 3.07, looks like some progress :) Setup: smp krnl, aspi.psd /smp /r /eis (also tried /cd and /fs) All drivers appear to load correctly. I do not have sound drivers in config but I do have genmac and usb (latest) System boots to desktop and hangs. See file mar-4-p100.zip, I had screen saver enabled on boot, I disabled that and now it hangs on desktop (just after the archive check)

comment:15 Changed 11 years ago by guest

  • Version changed from 3.03 to 3.07

e-co:

hmm.. it's core duo, you should try apic mode (/SMP /APIC)

check the recommendations regarding WPS hang here: http://ecomstation.ru/projects/acpitools/?action=trouble-acpi

comment:16 Changed 11 years ago by guest

Hi
thanks for the quick reply[[BR]] Regarding WPS hang,

my config has \amouse\amouse.sys and \amouse\usbmouse.sys


I use eCSMT, but the fix for Peer SMP is not shown. eCSMT is set up for support of SMP updates. I have checked Applied Updates and Optional Updates, but I do not see the fix anywhere.
Where can I get this?

comment:17 Changed 11 years ago by eco

Do you run AMOUSE with SMP switch? check ACPI-SMP-DRV.doc

comment:18 Changed 11 years ago by guest

Stupid me
Peer is not installed here, only TCPIP :)

I booted with /smp /apic /r /eis
still hangs at the desktop :(
then I modified amouse,sys SMP
booted twice and laptop turned off just before desktop
on the 3rd boot, I got the familiar desktop hang with no icons and clock stuck in the middle :(

comment:19 Changed 11 years ago by guest

My amouse.sys is Jun-04-2006, funny that eCS beta has the older driver.

eCSMT does not show any upgrades for amouse

I checked Hobbes, not there
Where is amouse download?

comment:20 Changed 11 years ago by guest

http://www.nbsoftware.de/ -> Software -> AMouse -> http://www.nbsoftware.de/index2.htm -> AMouse 2.8 (in the bottom)

comment:21 Changed 11 years ago by guest

I found it, but it installs amouse.sys of jun-4-2006 same as I have.
So I already had latest amouse.sys.

In the 2.80 archive, amouse.dll, amouse.exe, mouslass.exe and mousydll.exe are nov-1-2007. usbmouse.sys is aug-7-2006

The acpi-smp-drv.doc specifies "20.08.2006" which is misleading. Should change to "ver 2.80 avail from www.nbsoftware.de"

comment:22 Changed 11 years ago by guest

OK..

let's return to start point. did you read ACPI-SMP.doc?

  • disable all drivers, devices (USB, audio, net, mouse)
  • try boot /SMP /APIC
  • then add drivers one by one

check BIOS Setup.. ops.. ecomstation.ru is down http://ecomstation.ru/projects/acpitools/BIOSTIPS.TXT

comment:23 Changed 11 years ago by guest

This is CRAZY
after I reinstalled amouse (back to uni krnl with acpi remmed), I rebooted with SMP krnl
just like before, on 2 boots the laptop turned off, on the 3rd boot I got frozen desktop - weird eh?

I would like to confirm my current settings:
acpi.psd /smp /acpi /r /eis
(apm.add & acpidaemon are remmed)
amouse.sys SMP
smp files: os2krnl, os2ldr, doscall1.dll
I also have a hacked dsdt table, see file P100-Oct25.ZIP, but I recall hacked dsdt can not be used with smp, correct?
Audio is already disabled, I will disable the others and report.

Changed 11 years ago by guest

Changed 11 years ago by guest

comment:24 Changed 11 years ago by guest

FYI, BIOS has NO flexibilty, see P100-BIOS.zip
I also attached file P100-Mar-7.zip to show system booted with uni krnl and acpi disabled.
There is also a picture of the last drivers loaded before desktop hang

comment:25 Changed 11 years ago by guest

I am sorry, I don't look into your logs, Pasha understands the logs. so,

Do you use bootable JFS? If you use then .. if you have trap then boot from eCS 2.0 RC4 CD1 (or the 2-nd eCS volume with eCS 2.0 RC4 jfs.ifs+ujfs.dll) and chkdsk x: /f

try boot again

comment:26 Changed 11 years ago by guest

I booted with /smp /apic, with the following remmed: amouse.sys, usbmouse.sys, genm32w.os2, helperw.exe, all the usb drivers (uniaud is not installed)
I can boot to desktop but keyboard does not work. When I un-rem amouse.sys, my keyboard works. Weird.

comment:27 Changed 11 years ago by guest

So..

Step 1 -- OK

you can boot to /SMP /APIC, what happens in 2-3 hours? does notebook work well? uptime utility is OK? Make some tests: http://ecomstation.ru/projects/acpitools/?action=certificate

Step 2 -- enable drivers one by one, read troubleshooting if you have troubles with USB, etc

btw, look here: http://svn.netlabs.org/acpi/ticket/141

comment:28 Changed 11 years ago by guest

I tried um-remming usb, system booted OK. Now I am able to attach acpi.log
My cpu widget is nicely showing 2 cpus :)
genmac is still rem'd, please check log and comment. Thanks

Changed 11 years ago by guest

comment:29 Changed 11 years ago by pasha

I need in acpi.log, you can create this by copy acpica$ acpi.log. Also recommended try add /CD options

Changed 11 years ago by guest

comment:30 follow-up: Changed 11 years ago by guest

uptime.exe OK
tmrtest.exe OK
Battery widget says 0% whether AC is plugged in or not
Battery Power widget says E3 whether AC is plugged in or not
but acpibattery.exe appears to work, see acpibatt.log
(APM is still remmed)
I plugged in 2 thumb drives at once, copied files, no stability problem.
why /CD?

comment:31 Changed 11 years ago by guest

1) to watch battery level you need APM.ADD + ACPI DAEMON

2) Install Beer Battery widget: http://ecomstation.ru/projects/neowps/?action=widgets

comment:32 in reply to: ↑ 30 Changed 11 years ago by pasha

Replying to guest:

uptime.exe OK
tmrtest.exe OK
Battery widget says 0% whether AC is plugged in or not
Battery Power widget says E3 whether AC is plugged in or not
but acpibattery.exe appears to work, see acpibatt.log
(APM is still remmed)
I plugged in 2 thumb drives at once, copied files, no stability problem.
why /CD?

If you have work USB - /CD don't need

comment:33 Changed 11 years ago by guest

You see the acpi log pasha? There is our old friend "Z001", remember?
I unrem'd the genmac and the laptop hangs at desktop, my current config.sys attached

Changed 11 years ago by guest

comment:34 Changed 11 years ago by pasha

can you add /EIS and attach log? Can you try remming fat32.ifs фтв unremmed genmac (I beleive you use last versions)

Changed 11 years ago by guest

comment:35 Changed 11 years ago by guest

attached acpi-eis.log. This is with genmac & helper disabled, acpi.psd /smp/apic /eis

I also enabled genmac as requested, and remmed fat32 ifs statement
Same hang at desktop :(

comment:36 Changed 11 years ago by eco

Please try ACPI 3.09

comment:37 Changed 11 years ago by eco

Pasha said:

9 devices on 1 IRQ. look at pci scan info.

so.. try manage irqs from BIOS setup or disable some devices

use LINK to sort / arrange the irqs.

comment:38 Changed 11 years ago by stevenhl

  • Milestone set to Release version 3.10

comment:39 Changed 11 years ago by guest

Sorry for the delay in responding. Will the milestone 3.10 handle the irq problem, or do I still need to play with bios settings & LINK?

comment:40 Changed 11 years ago by pasha

First need try v 3.9

comment:41 Changed 11 years ago by guest

P100 BIOS does not manage irq's, and it does not allow PIC, so LINK can not be used.
P100 BIOS has VERY little options actually.
I tried 3.09 with /apic /smp /r /eis, the boot stops about half way.
If I rem all the usb lines, P100 boots to desktop but no ecenter, os/2 clock was frozen in middle of screen, system unresponsive.
If I ALSO rem genmac & helper, P100 boots to normal desktop

comment:42 Changed 10 years ago by stevenhl

  • Milestone changed from Release version 3.10 to Release version 3.11

comment:43 Changed 10 years ago by Bartman

I tried 3.10
I think I used /apic /smp /r /eis /cd The laptop booted to desktop, no icons, no ecenter, frozen mouse
Then I rem'd genmac & helper, the laptop booted to normal desktop but it turned off within 10 seconds.
What would you like me to try next?

comment:44 Changed 10 years ago by pasha

Attach acpi.log. What you mean "it turned off within 10 seconds" ?

comment:45 Changed 10 years ago by Bartman

Apologies, last post was not correct. After much more testing I can say 3.10 behaves same as 3.09:
"If I rem all the usb lines, P100 boots to desktop but no ecenter, os/2 clock was frozen in middle of screen, system unresponsive. If I ALSO rem genmac & helper, P100 boots to normal desktop"
I am attaching file p100logs.zip

Changed 10 years ago by Bartman

comment:46 Changed 10 years ago by Bartman

Tried 3.11, see notes in P100_Nov22.zip

Changed 10 years ago by Bartman

comment:47 follow-up: Changed 10 years ago by eco

Pasha:

please download special build (2008/11/?? the latest, ACPI25112008.ZIP ?)

http://ecomstation.ru/projects/acpitools/?action=testcase

boot to desktop, copy acpica$ acpi.log

attach to the ticket

comment:48 in reply to: ↑ 47 Changed 10 years ago by Bartman

boot to desktop, copy acpica$ acpi.log

OK
Please see file P100_Nov29.zip

Changed 10 years ago by Bartman

comment:49 Changed 10 years ago by pasha

For /SMP change dsdt table is impossible now

comment:50 Changed 10 years ago by pasha

Please download experimental ACPI build from Mensys site:

  • Experimental build for you:

ACPI-APIC-BAT.ZIP

comment:51 Changed 10 years ago by stevenhl

  • Milestone changed from Release version 3.15 to Feedback pending

comment:52 Changed 10 years ago by stevenhl

  • Milestone changed from Feedback pending to Release version 3.15
  • Resolution set to unknown
  • Status changed from assigned to closed

comment:53 Changed 10 years ago by Bartman

  • Resolution unknown deleted
  • Status changed from closed to reopened

Hi
I downloaded the file, but I am busy. I will need 1-2 weeks to test.

comment:54 Changed 10 years ago by Bartman

Hi I have done a little testing, please refer to screen shots and config.sys in file P100_Feb20.zip

Changed 10 years ago by Bartman

Changed 10 years ago by Bartman

comment:55 Changed 10 years ago by pasha

Please download experimental ACPI build from Mensys site:

  • Experimental build for you:

ACPI315PRE.ZIP

Photo, log if possible. And say, can we have short contact in ICQ or IRC for fasing resolving problem?

comment:56 Changed 10 years ago by pasha

for fasting resolving problem? Sorry

comment:57 Changed 10 years ago by Bartman

Sorry Pasha
my work keeps me very busy
I am available most evenings at my office, 5PM - 7PM Monday - Friday I am also avail Saturday morning 8 AM - 10AM
(Toronto time)
I can install the IRC plugin for Firefox, unless you recommend a different program.
I have downloaded the 315pre but I have not played with it yet.

comment:58 Changed 10 years ago by Bartman

Please review pictures in file P100-Apr10.zip
This was using the files from 315pre
config.sys: usb & genmac remmed, apm remmed, acpi.psd /smp /apic /r /eis

Changed 10 years ago by Bartman

comment:59 Changed 10 years ago by pasha

What is options for P100-Apr10-b.jpg ?

comment:60 Changed 10 years ago by Bartman

All pictures are from 1 boot, in order of occurance (a,b,c,d)
Same options as I said above

config.sys: usb & genmac remmed, apm remmed, acpi.psd /smp /apic /r /eis

You want me to try some other parms?

comment:61 Changed 9 years ago by bartman

I played with 3.16.
/apic always hangs at boot after drivers load (tried all switches)
/pic works, boots to usable desktop, see file acpi-log-P100-Pro.ziq
So far, I have not tried genmac/usb/audio, I will try later today.

Changed 9 years ago by bartman

comment:62 Changed 9 years ago by pasha

can you try without /OS="Microsoft Windows NT" ? add add to \os2\boot\acpi.cfg

Polling

comment:63 Changed 9 years ago by bartman

OK, see file acpi-log-P100-pic-polling.ziq

Changed 9 years ago by bartman

comment:64 Changed 9 years ago by pasha

  • Version changed from 3.07 to 3.15

Looks good. What is with battery? About /APIC. Your log has some incorrect value in pci scan. I working under it.

comment:65 Changed 9 years ago by Bartman

/APIC with polling: still hangs after drivers load (before desktop)

/PIC with polling:
Battery widget ver 0.2.1 says 0% "Error 3 getting power details"
Battery Power widget says E3
acpibattery.exe: see file acpibatt.log

Changed 9 years ago by Bartman

comment:66 Changed 9 years ago by pasha

I need in copy acpica$ acpi.log and copy apm$ apm.log

comment:67 Changed 9 years ago by Bartman

I have unremmed apm & daemon, now both battery widgets report 100%. I have unremmed USB, it works! genmac & helper: hangs at desktop
See new files acpi.log & apm.log in log.zip
BTW, my mouse is "choppy", I am using amouse smp. My keyboard is also funny, have to press keys twice much of the time.

Changed 9 years ago by Bartman

comment:68 Changed 9 years ago by Bartman

  • Milestone Release version 3.17 deleted
  • Version changed from 3.15 to 3.17

Hi Pasha, I have some time to play with 318FULL. With /smp /acpi /eis (usb & genmac remmed), the laptop stops booting before the desktop, however with /pic things look promising.

With /pic machine boots normal (usb & genmac remmed). Then I added APM... laptop boots normal except there is a strange conflict with eCenter. eCenter takes very long to draw on the screen. Other folders & apps open normal. When the eCenter finally finishes drawing, the beer widget shows correct battery info. Other weirdness is that acpica.log never stops writing, gets bigger & bigger.


uploading complete logs acpi-log-Tosh_Sat_Pro_P100-dec-12-2009.ziq


BTW, at the bottom of the Ticket page, there is Change Properties box. The Version dropdown does not list 3.18 (stops at 3.17)

Changed 9 years ago by Bartman

comment:69 Changed 9 years ago by Bartman

  • Version 3.17 deleted

New log acpi-log-Tosh_Sat_Pro_P100-dec-12-2009.ziq
This setup is /smp /acpi with genmac remmed
USB works fine but genmac causes hang after desktop is drawn but before icons appear, mouse hung in center of screen.
I have tried genmac with /pic and /acpi, same result.
I have also been playing with OS/4 kernel, no difference.
You will note from this log apm is remmed. There is definitely a conflict with apm and ecenter. eCenter takes many many minutes to draw, but all other folders & apps work fine. Any time you use the eCenter while apm is enabled, you have to wait many minutes too see th result. eCenter shutdown took about 20 minutes.

Changed 9 years ago by Bartman

comment:70 Changed 9 years ago by ecsnl

I just reproduced it here on a T42. When I take out the battery widget the ecenter comes up on the next boot. It might not be the same code problem that we had before. But the way the problem happens looks like the same problem in ACPI, querying the battery status.

comment:71 Changed 8 years ago by pasha

Please download experimental ACPI build from Mensys site:

  • Experimental build for you:

acpi319PollingFullOnly.zip

comment:72 Changed 8 years ago by pasha

  • Owner changed from pasha to eco
  • Status changed from reopened to new

feedback pending -> mensys stage

comment:73 Changed 7 years ago by dazarewicz

  • Resolution set to Unsupported Version
  • Status changed from new to closed

Everything in this ticket is obsolete with the new PSD.

Note: See TracTickets for help on using tickets.